Imorgon är det 8 veckor sedan..

..som jag för första gången satte in pengar på mitt konto hos Avanza. Några dagar senare gjorde jag mina första aktieköp som blev Heba B, Handelsbanken A och Kinnevik B. Efter det skulle jag vilja påstå att aktier blev som en drog. Jag läste allt jag kom över, även om det inte fastnade. Jag lyssnade på poddar, väntade in dagens öppning av börsen och måndagar blev helt plötsligt det man såg fram emot på fredagen. 
 
Har jag lärt mig någonting, trots att mycket ur böcker mm. inte fastnat? Ja. Nedanstående är vad jag lärt gäller mig och behöver nödvändigtvis inte alls vara lärdommar för för någon annan.
 
1, Aktier är långsiktigt. För någon som jag, impulsiv och otålig, är det ett jäkla test. Även fast jag vet att jag inte kan förvänta mig resultat som samma dag så tycker jag att det går långsamt. Upp ska jag tillägga, ner kan gå bra fort.
 
2, Impulsivitet är ingen fördel. När jag tyckt mig se enkla snabba pengar för att testa på daytrading har jag köpt aktier i ett bolag för att senare samma dag ligga back 1500 kr. Lärdom på det? Daytrading är ingenting för nybörjare och absolut ingenting för någon som är så pass impulsiv som jag. 
 
3, Få inte panik. Donald Trump, aka. Mr. Twitter, drog igång en karusell gällande handelsavtalet med Kina. Allt låg rött i två veckor, lagom till den där semestern i Turkiet jag var på. Jag fick panik och började sälja av i ett företag som jag tror starkt på för att sen inse att jag gjorde ett misstag som jag förstått många småsparare och nybörjare gör, dom säljer i panik. Dom som sålde i panik i Swedbank har nog kommit undan snällt men när hela börsen generellt ligger rött finns ingen anledning, framför allt när det är på grund av ett twitterinlägg utan beslut taget. Jag lyckades enbart sälja av 450 aktier av mina då 10 000+ i det bolaget vilket var tur då jag köpte tillbaka samma aktier tio minuter senare några ören billigare. Lärdom? Impulsivietet måste jag lära mig att lägga mig åt sidan.
 
4, Köp inte bara för att du har pengar. Jag gick in med mer än vad jag egentligen kände för, i rädsla att sitta utanför. Nu säljer jag av stora delar av de jag ligger på plus i för att plocka hem en ytterst liten vinst men också för att jag inte vill vara fulltecknad i aktier. Det måste, åter igen, få ta tid. 
 
5, Sist men inte minst, hjärtat vs. hjärnan dvs, vad jag känner vs. det jag vet. Trots att jag vet att volabiliteten kan vara extra stor i riskfyllda aktier så får jag lite panik när dom ena dagen ligger blått, andra rött. Är riskfyllda aktier då någonting för mig? Ja, har jag kommit fram till. Det är det som gör det roligt i en annars ganska trygg portfölj. Det är dom bolagen jag är mest insatta i, det är dom bolagen jag tar kontakt med för att fråga om säljtekniker och framtidsutsikt. Det är dom som ligger mig närmast om hjärtat.